04 noiembrie 2020

Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită renunţă la sistemele de rachete S-400 pentru Iron Dome din Israel

Sorin Butiri

Sistemul de rachete antiaeriene S-400 fabricat de Rusia continuă să fie de interes pentru multe ţări din întreaga lume, deoarece se crede că este cel mai bun în acest moment. Două state din Golf, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, s-au arătat interesate de cumpărarea acestor sisteme … dar acum doresc sistemul israelian ”Iron Dome”.

Sursă foto: Profimedia

Normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Sudan ar putea fi urmate de alte până la 10 ţări, inclusiv Arabia Saudită şi Oman.

Această nouă perspectivă oferă Israelului oportunitatea deschiderii industriei sale de armament către ţările din Golf, ceea ce ar putea reprezenta un pas semnificativ şi ar marca o nouă eră în susţinerea păcii în regiune şi a marilor afaceri pentru Tel Aviv.

La o primă vedere această situaţie pare ironică, deoarece Israelul însuşi se opunea (şi încă se opune) oricărui tip de modernizare militară a naţiunilor sale rivale. Cu toate acestea, recent, Ierusalimul a indicat o schimbare a poziţiei sale în ceea ce priveşte vânzarea de arme, ”avizând” vânzarea aeronavelor de producţie americană F-35 de către EAU. Cu toate acestea, Israelul s-a opus cu tărie cererii Qatarului pentru aceeaşi aeronavă.

Conform site-ului Eurasian Times interesul EAU şi Arabiei Saudite pentru achiziţionarea sistemului de rachete S-400 s-a schimbat dramatic. În publicaţiile internaţionale au apărut informaţii conform cărora cele două ţări au întreprins demersuri pentru a se retrage din negocierile pentru achiziţionarea rachetelor S-400 şi ar dori să înceapă negocieri pentru achiziţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ”Iron Dome”.

Motivele deciziei celor două ţări (EAU şi Arabia Saudită) pentru sistemul ”Iron Dome” sunt multiple, dar unul dintre ele este eficienţa ridicată (peste 90%) a sistemului israelian de apărare antiaeriană dovedită în ultimii ani, în acţiunile de luptă din Orientul Mijlociu împotriva avioanelor cu sau fără pilot şi a rachetelor.

O altă motivaţie a saudiţilor sunt atacurile repetate ale rebelilor Houthi cu drone şi rachete. Având în vedere că sistemul de apărare antiaeriană Patriot nu a îndeplinit aşteptările saudiţilor, ”Iron Dome” este una din variantele alternative. În fapt chiar americanii recunosc superioritatea sistemului israelit faţă de cel american.

Pe lângă aceste motivaţii există şi una strict militară. Atât EAU, cât şi Arabia Saudită doresc achiziţia avioanelor F-35 din SUA. În cazul achiziţiei sistemelor ruseşti S-400, Washingtonul nu va putea vinde F-35 către cele două ţări. Pentru a evita exemplul Turciei, cele două ţări din Golf s-au reorientat către sistemul israelian ”Iron Dome”.

Sistemul ”Iron Dome” este compus din trei elemente fundamentale – radarul de descoperire şi urmărire a ţintei, centrul de management a ţintelor şi control al armelor şi containerele de lansare a rachetelor. Informaţiile adunate de sistemul radar sunt trimise la centrul de management şi controlul armelor. Containerele de lansare a rachetelor sunt echipate cu 20 de rachete interceptoare. O baterie ”Iron Dome” are trei lansatoare. În aceste condiţii, sistemul poate lansa 60 de rachete capabile să distrugă obiectivele identificate până la distanţa de 75 de kilometri distanţă.