07 iunie 2019

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Norvegia susţin la ONU că un actor statal este responsabil de atacurile asupra unor tancuri petroliere în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite

Bianca Pavaluca

Emiratele Arabe Unite au transmis Consiliului de Securitate ONU că un „actor statal” este cel mai probabil în spatele atacului asupra a mai multor instalaţii petroliere din apele sale teritoriale, din data de 12 mai, relatează BBC şi Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Conform comunicatului transmis ONU, atacurile au caracteristicile „unei operaţiuni sofisticate şi coordonate”. Emiratele Arabe Unite nu au menţionat în raport care este actorul statal, care a vizat şi vase ale Norvegiei şi Arabiei Saudite. Statele Unite au atribuit atacul Iranului.

„Atacurile au necesitat un expert în navigare şi ambarcaţiuni rapide, capabile să pătrundă în apele teritoriale ale Emiratelor Arabe Unite”, se menţionează în raport.

De asemenea, atacurile au vizat doar „incapacitarea” vaselor, nu scufundarea lor, conform rezultatelor investigaţiei preliminare.

„Deşi investigaţia este încă în desfăşurare, avem dovezi că cele patru atacuri au fost parte a unei operaţiuni sofisticate şi coordonate, efectuată de un actor cu o capacitate operaţională semnificativă, cel mai probabil un actor statal”, se menţionează în comunicatul comun, emis de Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Norvegia.