17 septembrie 2018

Elveţia cere Rusiei să înceteze activităţile de spionaj de pe teritoriul său

Marinela Sarbu

Elveţia a cerut Rusiei să înceteze orice activitate de spionaj desfăşurată pe teritoriul său, după ce în ultimele zile au apărut două cazuri suspecte de spionaj, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul de Externe elveţian l-a convocat pe ambasadorul rus la Berna de trei ori în acest an, pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la operaţiunile suspecte care vizează organizaţiile cu sediul în Elveţia, inclusiv un laborator folosit pentru a testa armele chimice.

"Departamentul Afacerilor Externe al Elveţiei a cerut Rusiei să pună capăt imediat activităţilor ilegale desfăşurate pe teritoriul elveţian sau împotriva ţintelor elveţiene", a anunţat duminică ministerul printr-un comunicat.

Agenţia de Informaţii din Elveţia a anunţat vineri că a colaborat cu omologii britanici şi olandezi pentru a dejuca o acţiune de spoinaj a Rusiei care, potrivit mass-media, viza un laborator elveţian.

Citând surse anonime, cotidienele elveţiene Tages-Anzeiger şi NRC Handelsblad din Olanda au anunţat că agenţii suspectaţi se îndreaptă spre laboratorul Spiez din apropiere de Berna, care analizează arme chimice şi biologice şi testează agenţi meurotoxici precum Novichok.

Marea Britanie spune că Moscova a folosit substanţa neurotoxică Noviciok pentru a încerca să-l omoare pe fostul spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury în martie şi a acuzat în absenţă doi bărbaţi ruşi pentru tentativă de crimă.

Operaţiunea a dus la expulzarea a doi spioni ruşi, în martie.

Între timp, procurorii elveţieni au declarat că investighează un atac cibernetic împotriva birourilor Agenţiei Mondiale Anti-Doping.