Elevi ai judeţului Vaslui participă la programul „CADET ÎN FORŢELE NAVALE ROMÂNE”
Monitorul Apărării şi SecurităţiiAcademia Navală „Mircea cel Bătrân” găzduieşte, în perioada 13 – 18 mai, programul „Cadet în Forţele Navale Române”. Destinat elevilor din mediul civil, programul are ca scop familiarizarea acestora cu activităţile desfăşurate într-o instituţie militară de învăţământ. Anul acesta, 20 de elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Rareş” din localitatea Vetrişoaia, judeţul Vaslui, însoţiţi de două cadre didactice, au devenit „cadeţi” pentru o săptămână, anunţă un comunicat al Forţelor Navale Române.

Aceştia, împreună cu studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, dar şi cu elevi de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”, vor desfăşura o serie de activităţi în cadrul unităţilor de învăţământ şi vor efectua vizite la mai multe unităţi din garnizoanele Constanţa şi Babadag. De asemenea, „micii cadeţi” vor participa la ceremonia de ridicare a Pavilionului şi geacului la bordul unei fregate, vor vizita nava, vor lua parte la ateliere interactive şi vor viziona o prezentare de tehnică şi echipamente militare.
Marţi, 14 mai, a avut loc deschiderea oficială a programului în prezenţa contraamiralului de flotilă Daniel Căpăţână, Comandantul Flotei, a comandorului Octavian Tărăbuţă, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi a căpitan-comandorului Nae Valentin, locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
Cei 20 de elevi vasluieni au fost felicitaţi pentru alegerea de a experimenta timp de o săptămână viaţa de armată şi au fost încurajaţi să îşi aleagă cu responsabilitate profesia în viitor.
Programul „Cadet în Forţele Navale” îşi propune să realizeze schimburi de experienţă între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite instituţii de învăţământ în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora.
