31 martie 2019

Electoratul turc votează la alegerile locale, un test pentru preşedintele Erdogan, care riscă să piardă marile oraşe

Mircea Olteanu

Zeci de milioane de turci sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegerile locale, care sunt percepute de mulţi ca fiind un test pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid riscă să piardă controlul asupra marilor oraşe, pe fondul declinului economic cu care se confruntă Turcia.

Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea condusă de Erdogan, se teme că ar putea pierde controlul oraşelor Istanbul şi Ankara, în condiţiile în care partidele de opoziţie s-au aliat, o acţiune rară într-o ţară în care scena politică este puternic polarizată, relatează postul BBC News.

Erdogan, care a fost foarte activ în campania electorală, a afirmat că votul de duminică este despre "supravieţuirea" partidului său şi a Turciei, ţară pe care o conduce de 16 ani.

O înfrângere categorică a partidului lui Erdogan ar putea conduce la scindarea formaţiunii, în condiţiile în care există semnale că mai mulţi lideri politici sunt tot mai nemulţumiţi de modul autoritar de conducere al preşedintelui turc.

În încercarea de a câştiga voturi, Erdogan nu s-a sfiit să folosească de controversa privind Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sophia) din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană, iar în prezent muzeu. Liderul de la Ankara a afirmat că lăcaşul ar putea fi transformat din nou moschee.

De la venirea la putere a Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, susţinătorii secularismului s-au temut că Guvernul turc plănuieşte să reconvertească Hagia Sophia în moschee.