15 mai 2020

Elbit Systems, Avioane Craiova şi Romaero vor coopera în producţia de drone pentru Armată

Florin Jipa

Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova şi Romaero, au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale din România (MApN), se arată într-un comunicat de presă al companiei israeliene.

Sursă foto: Elbit

Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în ţară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900. Memorandumul de Înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.

Gama UAS de la Elbit Systems oferă flexibilitate în misiune, de la mini-drone portabile de către soldaţi, drone tactice versatile, până la UAS-uri şi soluţii maritime de rază lungă. Având zeci de ani de experienţă dovedită operaţional, sistemele companiei sunt în serviciul mai multor forţe armate şi de securitate din întreaga lume şi sunt principala flotă UAS a Armatei Israeliene.

Elad Aharonson, Vice Preşedinte Executiv şi Manager General al Elbit Systems ISTAR Division, a declarat: “Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte şi domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova şi Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România şi pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o solutie completă şi avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel international”.

Cu o prezenţă de peste 27 de ani de activitate de succes în România, Elbit Systems este un furnizor de lungă durată al MApN. Elbit Systems cooperează cu succes cu industria de apărare românească şi participă la programe de anvergură în domeniul forţelor aeriene, terestre, navale şi altele. Elbit Systems a înfiinţat patru unităţi de producţie în România: Elmet Măgurele (producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) şi Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău. Deschise în România de peste 20 de ani şi angajând sute de ingineri, aceste companii s-au dezvoltat făcând din Elbit Systems un exportator important în domeniul de securitate şi apărare din România.