07 august 2020

Egipt şi Grecia au semnat un acord bilateral privind delimitarea maritimă

Andreea Soare

Egipt a anunţat, joi, că a semnat un acord bilateral cu Grecia privind delimitarea jurisdicţiilor maritime dintre cele două ţări, relatează Anadolu.

Sursă foto: Mediafax

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă, în capitala Cairo, cu omologul său grec, Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe din Egipt, Sameh Shoukry, a declarat că înţelegerea „deschide noi orizonturi pentru cooperarea economică cu Grecia”.

De asemenea, Dendias a declarat că înţelegerea maritimă cu Cairo a fost legitimă şi „arată dimensiunile cooperării dintre cele două ţări în combaterea ameninţărilor din regiune”.

Cea de-a 12-a întâlnire tehnică asupra problemei a fost ţinută în Cairo, ambele părţi fiind de acord să continue discuţiile pentru o nouă înţelegere.

Potrivit The Washington Post, această înţelegere ar fi şi un răspuns la o înţelegere similară dintre Turcia şi guvernul Libiei de la Tripoli, semnată anul trecut, care a provocat tensiuni în regiunea Mediteranei de Est.

Înţelegerea dintre Turcia şi Libia a fost criticată de Egipt, Cipru şi Grecia, fiind văzută ca o încălcare a drepturilor economice în marea cunoscută pentru a fi bogată în petrol. De asemenea, Uniunea Europeană a denunţat această înţelegere (Turcia-Libia), declarând că este o încălcare a legii care ameninţă stabilitatea din regiune.