Echipamentele militare româneşti, recunoscute la nivel aliat. Compania românească BlueSpace Technology a participat la exerciţiul NATO C-UAS cu sistemul antidronă Silenta 6004
Andreea SoareCompania românească BlueSpace Technology este singura companie românească din domeniul apărării care a participat la exerciţiul NATO C-UAS 2025, de la Muenster, Germania.
La exerciţiul respectiv, BlueSpace Technology a prezentat sistemul antidronă Silenta-6004, un sistem defensiv, non-kinetic, proiectat pentru a neutraliza dronele prin perturbarea semnalelor de control şi navigaţie. Acesta este primul sistem de acest fel 100% produs în România, anunţă compania, într-o postare pe Linkedin.
Sursă: BlueSpace Technology
Participarea companiei româneşti la acest exerciţiu demonstrează îndeplinirea standardelor NATO, mai anunţă compania.
Scenariile din ultima zi au fost integrate, mai spun reprezentanţii companiei: unele echipe au operat dronele, iar altele – precum BlueSpace Technology – au avut rolul de a le contracara prin soluţii de tip jamming.
NATO C-UAS Exercises 2025 a fost unul complex, în care s-au testat sistemele militare aliate în condiţii reale, mai transmite compania românească.
BlueSpace Technology va produce şi echipamente care vor ajunge în dotarea Armatei României. Treizeci de sisteme portabile SILENTA 6001 şi 10 sisteme pasive NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor au fost vândute ministerului apărării, anul trecut.
„Echipamentul este eficient asupra vehiculelor aeriene fără pilot care acţionează individual sau în grup (swarm) şi asigură perturbarea semnalelor în benzi de frecvenţă multiple, independente. Are un design ergonomic, fiind rezistent la factorii de mediu, şocuri şi vibraţii. În urma unei licitaţii publice, sistemele de combatere a dronelor UAS fabricate de BlueSpace Technology, au fost achiziţionate de Ministerul Apărării Naţionale. Conform contractului, au fost livrate 30 de sisteme portabile, model SILENTA 6001, valoare 1 197 360 de lei, fără TVA şi 10 sisteme pasive, model NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor, valoare 6 736 800 de lei, fără TVA”, ne transmitea compania, anul trecut.
Potrivit reprezentanţilor BlueSpace Technology, „sistemele de bruiaj drone vor fi utilizate de către autorităţile competente pentru a-şi îndeplini misiunea de a coordona activitatea în domeniul apărării naţionale, potrivit prevederilor legii şi strategiei de securitate naţională”.
Compania privată românească poate să producă şi câteva sute de sisteme pe lună, ne-au spus reprezentanţii săi, având în fabrică 150 de specialişti în domeniu. Cu toate acestea, ei spun că această capacitate poate fi extinsă pentru a răspunde nevoilor pieţei.
Sursă video: BlueSpace Technology
