Echipamentele militare furnizate Ucrainei (I) - Ţările din Europa de Est
Carol FloreaDe la declanşarea invaziei ruseşti asupra Ucrainei din 24 februarie, majoritatea ţărilor NATO şi chiar şi unele ţări neutre au furnizat Ucrainei zeci de mii de sisteme de armament şi echipamente militare. Rapiditatea transferurilor şi eficacitatea sistemelor livrate au permis ucrainenilor să stopeze înaintarea forţelor ruseşti, provocându-le pierderi considerabile în personal şi tehnică de luptă.
Fără îndoială, transferurile masive de armamente şi echipamente militare au transformat armata ucraineană, în doar câteva luni, într-una dintre cele mai bine echipate armate de pe continent, capabilă să lupte de la egal la egal cu un inamic puternic cum este Rusia. Analiza de faţă, departe de a fi exhaustivă, datorită evoluţiei rapide a evenimentelor şi măsurilor de securitate operaţională, prezintă contribuţia mai multor state la efortul de război ucrainean până la data de 1 mai.
Cehia a expediat în Ucraina 30.150 pistoale vz. 82 şi 5.000 de puşti de asalt vz. 58, 2.085 de pistoale mitralieră vz. 61 Skorpion, 3.200 mitraliere vz. 59, 19 puşti cu lunetă Falcon şi 12 puşti semiautomate cu lunetă Dragunov, precum şi 3,5 milioane de cartuşe cal. 7,62mm. Pentru obuzierele cal. 152 mm au fost expediate 4.000 de lovituri de artilerie.
Au mai fost trimise 10 instalaţii de lansare antiaeriene portative 9K32 Strela-2 (SA-7 Grail) cu 160 de rachete AA. Cehia a făcut un pas mare înainte prin trimiterea a până la 40 de tancuri T-72, un număr nespecificat de obuziere, lansatoare multiple de rachete RM-70 cal. 122mm (peste 20 de exemplare) şi maşini de luptă pentru infanterie BMP-1. La începutul lunii aprilie au fost trimise în Ucraina 56 de maşini de luptă pentru infanterie BMP-1 (PbV-501).
Ajutorul militar furnizat de Croaţia a inclus armament portativ de infanterie şi veste antiglonţ. Au fost donate cel puţin 20.000 de puşti de asalt Zastava M70.
Până la 8 aprilie, Estonia a trimis în Ucraina 1.377 tone de echipamente militare în valoare de 222 milioane de euro, incluzând rachete antitanc dirijate FGM-148 Javelin, mine antitanc, armament de infanterie, muniţie, echipament de protecţie, 13 vehicule, 50.000 de raţii individuale şi nouă obuziere 9 D-30 cal. 122mm (bătaie maximă cu proiectile explozive cu motor-rachetă/RAP-22 km).
Cu puţin timp înaintea invaziei, Letonia a trimis Ucrainei rachete antiaeriene portative FIM-92 Stinger, urmate de 30 de camioane cu căşti, alimente, aparatură medicală şi medicamente. În martie, Letonia a expediat 90 de vehicule aeriene fără echipaj donate de companii letone. Valoarea totală a ajutorului leton a depăşit suma de 200 de milioane de euro, a precizat Ministerul leton al Apărării.
O altă ţară baltică Lituania a furnizat încă din 2014 armament şi muniţie, instructori dislocaţi în Ucraina pentru pregătirea trupelor, sprijin medical, precum şi echipamente de vedere pe timp de noapte cu imagine termică, căşti, veste antiglonţ, echipament de căutare-salvare etc. Cu puţin înainte de invazie, Lituania a furnizat rachete antiaeriene portative FIM-92 Stinger şi muniţie.
Pe 21 aprilie s-a anunţat că Lituania a donat aruncătoare de bombe cal. 120 mm, armament antitanc şi antiaerian, muniţie, grenade de mână, mitraliere, pistoale-mitralieră şi alte echipamente. Conform Ministerului lituanian al Apărării, asistenţa militară acordată Ucrainei s-a ridicat la 100 milioane de euro.
Orice referire la ajutorul furnizat de Polonia trebuie să înceapă cu faptul că această ţară a pus la dispoziţie aeroporturile pentru tranzitarea ajutoarelor militare cu destinaţia Ucraina, iar majoritatea transferurilor de armament sunt efectuate prin sud-estul ţării.
Polonia a expediat 100 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acţiune R-73 pentru echiparea avioanelor de vânătoare MiG-29 şi Su-27, precum şi 42.000 de căşti WZ 2005, 3.000 de veste antiglonţ, 1.770 de lovituri de calibrele 152 şi 122 mm (pentru obuziere) şi 125 mm (pentru tunurile de pe tancuri), 30.000 de cartuşe cal. 5,56 mm şi 23 mm, lovituri cal. 73 mm pentru tunurile care echipează maşinile de luptă a infanteriei BWP-1 şi tunurile fără recul SPG-9. Au mai fost expediate un număr neprecizat de aruncătoare RPG-76 Komar, sisteme antiaeriene portative Piorun, lansatoare antitanc uşoare, drone FlyEye, precum şi 100 de aruncătoare de bombe LMP-2017 cal. 60mm împreună cu 1.500 de lovituri. Polonia a oferit şi 200 de tancuri T-72M1/M1R.
Ajutorul militar furnizat de România, în valoare de trei milioane de euro, cuprinde 2.000 de căşti, 2.000 de veste antiglonţ, combustibili, alimente, apă şi medicamente.
Slovacia a expediat 10 milioane de litri de motorină şi 2,6 milioane de litri de kerosen pentru aviaţie, alături de 12.000 de lovituri pentru aruncătoarele de bombe cal. 120 mm. Totodată, Slovacia a expediat 486 de sisteme AA, 100 de lansatoare AA portative şi rachete antitanc dirijate. Un ajutor important l-a constituit livrarea unicului sistem antiaerian cu rază lungă de acţiune S-300 (patru baterii de tragere echipate cu 16 lansatoare de rachete).
Totodată, Slovacia şi Bulgaria dispun de variante de tancuri T-72M cu unele modificări locale. Niciuna din aceste ţări nu dispune de mai mult de 100 de tancuri în serviciul activ, dar Bulgaria are o rezervă impresionantă de 250 de bucăţi în conservare.
Guvernul Sloveniei a aprobat un ajutor militar care a cuprins puşti automate, muniţia aferentă şi căşti.
Ajutorul militar furnizat de ţările din fostul spaţiu ex-sovietic sau ex-iugoslav, în prezent membre ale Alianţei Nord Atlantice, deşi mai mic comparativ cu celelalte state NATO, a fost important datorită furnizării de echipamente şi tehnică de luptă de fabricaţie ex-sovietică cu care forţele ucrainene sunt obişnuite şi pentru care există posibilităţi rapide de asimilare/integrare, antrenare şi mentenanţă.
Desigur, au existat absenţe, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, ale căror posibilităţi ar fi putut conta în lupta ucrainenilor, dacă ne gândim la sistemele antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-300 şi tancurile T-72 (aflate în conservare) din Bulgaria. Evident, aşteptăm şi de la România mişcări notabile, mai ales după recentele vizite oficiale de la Kiev şi Bucureşti.