25 septembrie 2023

E oficial: comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră a fost eliminat, alături de 34 de ofiţeri. Alţi 105 militari au fost răniţi

Florin Jipa

Atacul de săptămâna trecută împotriva sediului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol a ucis 34 de ofiţeri ruşi, inclusiv comandantul flotei, şi a rănit alţi 105 militari, a declarat Comandamentul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale al Armatei Ucrainei pe 25 septembrie, conform Kyiv Independent.

Sursă foto: Twitter

Deşi rapoartele privind moartea comandantului Flotei Mării Negre, amiralul Viktor Sokolov, au apărut mai devreme, acestea nu au fost confirmate de surse oficiale ucrainene până acum. Este primul amiral rus care îşi pierde viaţa în războiul Rusiei în Ucraina.

Conform publicaţiei Meduza, sunt documentate decesele a 6 generali, 74 colonei, 178 locotenenţi-colonei şi 353 maiori, alături de peste 35.000 de militari ruşi, din care 2.857 sunt ofiţeri.

Cartierul general din Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră a fost lovit într-un atac ucrainean cu rachete pe 22 septembrie. Imaginile din satelit realizate de Planet.com au arătat pagube extinse pe care lovitura le-a provocat clădirii.

Potrivit Sky News, atacul a fost efectuat folosind rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Atât Kievul, cât şi Moscova au confirmat că cartierul general a fost lovit în atac. Kyrylo Budanov, şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, a declarat ulterior într-un interviu pentru Vocea Americii că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 16 au fost rănite în atac.