10 iunie 2021

E decizia poloneză o soluţie şi pentru România? A cumpărat 24 de drone înarmate turceşti, cu 260 milioane dolari

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Polonia este prima ţară din NATO care cumpără drone turceşti

Polonia, prima ţară din NATO care cumpără drone turceşti, a semnat la finalul lunii mai contractul pentru achiziţia a patru sisteme aeriene fără pilot Bayraktar TB2, reprezentând 24 de drone, dotate cu diferite tipuri de senzori şi rachete ghidate prin laser MAM-L şi MAM-C, arată dw.com.

Contractul acoperă staţiile mobile, radare SAR, sumulatoar, echipamente de rezervă, antrenarea operatorilor, logistică şi chiar o garanţie de doi ani. În plus, industria poloneză de armament va beneficia de transfer tehnologic pentru mentenanţă şi repararea motoarelor, staţiilor de la sol şi camerelor.

Un alt avantaj, este faptul că primul sistem, format din şase drone şi staţia de la sol mobilă, va fi livrat până la finalul anului 2022, în timp ce toate aeronavele urmează să ajungă în Polonia până la finalul anului 2024.

Ţinând cont că costul pentru un singur sistem este undeva la 67 milioane de dolari, costul total se ridică la peste 250 milioane de dolari, mai arată dw.com.

Drona are o lungime de 6,5 metri, anvergura aripilor de 12 metri şi o anduranţă în zbor de 27 de ore. Are o greutate de 650 de kg şi o încărcătură de 150 de kg, atingând o viteză maximă de 220 km pe oră.

Până acum, Turcia, Azerbaidjan, Qatar, Libia şi Ucraina au cumpărat acest tip de avion fără pilot care s-a făcut remarcat în conflictele din Siria, Irak, Libia şi Nagorno-Karabah.

România are un program de achiziţie a şapte sisteme UAV, cu 300 milioane de dolari

România are în plan să cumpere şapte sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, clasa a II-a UAS-TO, pentru care estimează un cost de aproximativ 300 de milioane de dolari, fără TVA, dar până acum nu s-a luat o decizie privind tipul echipamentelor. Vom vedea dacă decizia va fi luată în urma unei achiziţii competitive, prin licitaţie, sau va fi o una politică urmată de un contract guvern la guvern.