23 martie 2020

După Starea de Urgenţă ne pregătim de criza economică?

Florin Jipa

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Armatei României, avertizează, pe o reţea de socializare, că după Starea de urgenţă ar trebui să ne pregătim pentru criza economică.

Sursă foto: Mediafax

“Odată cu primele decese, apar şi îngrijorările. Atunci când o persoană moare, fără să se cunoască de unde şi când a contactat boala, după ce a fost în contact direct cu zeci de persoane, în special personal medical, faptul că suferea şi de alte afecţiuni nu ne aduce linişte,” a spus Ştefan Dănilă.

Generalul Dănilă a subliniat că responsabilii cu măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului (COVID-19) aplică propriile recomandări. “Probabil că în scurt timp recomandările vor fi interdicţii. A fost doar o pregătire”, a continuat Ştefan Dănilă.

După ce ne-am pregătit pentru Starea de urgenţă, ne pregătim pentru criza economică?

“Avem încredere în ceilalţi membri ai guvernului care lucrează la măsurile economice, cu impact pe termen lung. Am înţeles că şocul iniţial i-a cam surprins, dar mai pot reveni cu corecţii.

În condiţiile în care veniturile la buget se reduc semnificativ, cheltuielile trebuie şi ele reduse. Prin măsuri ferme, din timp. Sunt sigur că soluţiile nu vor fi pompieristice, cu reduceri de-a valma, fără discriminare. Sigur nu vor mai fi tăieri ca cele din 2010, pentru că atunci s-a reacţionat cu întârziere. Acum există expertiza şi nu se va plăti nemunca şi nu se va tăia de la cei care muncesc efectiv. Grija statului pentru supravieţuirea tuturor va prima,” a adăugat generalul Dănilă.

Acesta mai spune că măsurile vor fi luate rapid, pentru a putea fi susţinute minim şase luni.

“Desigur, vor fi luate în calcul şi ajutoare sociale pentru cei care revin în ţară, deoarece nu mai pot munci în alte state, din diferite motive. Şi salvarea companiilor de interes naţional, ale căror acţiuni au ajuns la valori ridicole, va fi una dintre măsuri,” conform generalului Ştefan Dănilă.

Dar în primă urgenţă, desigur, vor fi echipamentele şi materialele sanitare pentru lupta cu virusul, a mai spus fosul şef al Armatei.

“România are acum şansa statelor care ştiu exact la cine este puterea. Pare să fie soluţia salvatoare în situaţii de criză. Mai ales că noi, aproape toţi (peste 60%) am avut inspiraţia de a gira această putere.

Sprijinim şi susţinem măsurile ordonate (recomandate?) de personalităţi care vor rămâne in istorie,” a mai spus Ştefan Dănilă.