17 noiembrie 2023

După oraşul Gaza, Israelul vrea să invadeze Khan Younis, în sud-estul Fâşiei, unde se presupune că s-au refugiat şefii Hamas

Florin Jipa

Mii de pliante au fost aruncate asupra oraşului Khan Younis din sud-estul Fâşiei Gaza mai devreme astăzi, ca un semnal că Forţa de Apărare a Israelului ar putea planifica operaţiuni terestre suplimentare în sudul Fâşiei Gaza, unde unii oficiali israelieni au declarat că acum cred că şefii Hamas a scăpat.

Sursă foto: IDF

Khan Younis este al doilea oraş ca mărime după Gaza, fiind situat în sudul Fâşiei. Înainte de conflict, Khan Younis avea peste 200.000 de locuitori, dar acum se presupune că numărul palestinienilor refugiaţi aici a crescut foarte mult.

Pliantele spuneau: „Pentru siguranţa dvs., trebuie să plecaţi din locurile dvs. de reşedinţă şi să vă îndreptaţi spre adăposturile cunoscute ... Oricine este prezent în apropierea teroriştilor sau a instalaţiilor lor îşi va pune viaţa în pericol.”

Anunţul despre a doua fază a războiului a fost făcut, joi, de ministrul Apărării, Yoav Gallant. Tot joi, armata Israelului a găsit trupurile a două ostatice, în apropiere de spitalul Al Shifa, unde militarii au descoperit un tunel folosit de Hamas şi o maşină capcană plină cu arme şi explozibil.

Este o dispută în societatea israeliană dacă armata ar trebui să crească ritmul ofensivei sau ar trebui luate toate măsurile pentru eliberarea celor aproape 240 de ostatici, pentru care Hamas cere pauze umanitare.

Statele Unite şi mai multe ţări europene discută despre desfăşurarea unei forţe multinaţionale de menţinere a păcii în Fâşia Gaza, care ar putea include trupe americane şi NATO similare cu misiunea KFOR din Kosovo, dar până acum Israelul s-a opus şi premierul Netanyahu a sugerat că armata israeliană se va ocupa de securitatea din Fâşia Gaza.

Referitor la acest aspect, preşedintele Biden a declarat joi că Israelul face o greşeală dacă ocupă Gaza şi a precizat că o pace durabilă poate fi atinsă doar prin soluţia a două state.