29 noiembrie 2023

După expirarea acordului de încetare a focului, războiul dintre Israel şi Hamas intră în cea mai sângeroasă fază

Andreea Soare

Odată cu încheierea armistiţiului temporar dintre Israel şi Hamas, luptele vor intra în cea mai sângeroasă fază a războiului, pentru că trupele israeliene se vor confrunta cu Hamas în sudul Fâşiei Gaza, scrie The Hill.

Sursă foto: AP

După ce trupele israeliene au stabilit controlul asupra nordului Fâşiei Gaza, timp de aproximativ o lună, inclusiv asupra oraşului Gaza, se vor concentra, în viitor, asupra sudului, unde sunt blocaţi în jur de 1.7 milioane de palestinieni.

Conform The Hill, sudul Fâşiei este, însă, şi locul în care se află centrul Hamas, care este aproape intact după aproape două luni de război. Mulţi luptători Hamas au plecat din oraşul Gaza şi din alte regiuni din nord pentru a se ascunde în sud. Asta înseamnă că, dacă Israelul vrea să elimine Hamas, va trebui să meargă spre sud să îi confrunte – unde vor risca producerea unui număr mare de victime în rândul civililor şi o presiune în creştere pentru un acord de încetare a focului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pare, însă, hotărât să trimită trupele israeliene în toate colţurile Fâşiei. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a promis că, imediat după ce acordul de încetare a focului expiră, trupele se vor întoarce pe câmpul de luptă.

În acest moment, Israelul şi Hamas continuă schimbul de prizonieri şi ostatici ca parte unui acord de încetare a focului temporar. SUA lucrează la extinderea armistiţiului pentru a scoate mai mulţi ostatici din Gaza, iar acest lucru ar putea continua dacă se va respecta promisiunea de a elibera 10 ostatici pe zi. Hamasul a capturat 240 de persoane în timpul atacului de pe 7 octombrie, dintre care aproape 70 au fost eliberaţi în ultimele 5 zile.

Administraţia Biden a avertizat Israelul că trebuie să fie precaut în luptele din sud pentru a evita aceleaşi capcane ale luptelor din nord, care au dus la moartea a peste 14.000 de oameni, cei mai mulţi dintre aceştia copii şi femei.

În acest context, forţele israeliene ar putea forţa palestinienii să se mute spre Muwasi, o mică fâşie pe coasta sudului Fâşiei Gaza. Însă această fâşie de pământ are doar 266 de km pătraţi, aşadar, s-ar dovedi a fi neîncăpătoare pentru cei aproape 2 milioane de palestinieni din sud.

Deşi luptele din nord au fost foarte dure între israelieni şi luptătorii Hamas, organizaţia a pierdut doar o mică parte din luptători, potrivit informaţiilor făcute publice.

Înainte de război, Hamas avea în jur de 30.000-40.000 de luptători, dar Israelul a eliminat doar o parte din aceştia, de la comanda organizaţiei. Dacă două treimi din cei 14.000 de palestinieni civili omorâţi în război sunt femei şi copii, asta înseamnă că prea puţini dintre cei ucişi au fost luptători Hamas.

Şi Israelul a pierdut 77 de militari, iar în sud pierderile ar putea continua, dacă IDF limitează operaţiunile pentru a proteja civilii.