07 aprilie 2021

După ce a masat trupe la graniţa cu Ucraina, ministrul rus al apărării a verificat din Centrul de Comandă starea de operativitate a unităţilor militare

Florin Jipa

Ministerul rus al Apărării a testat starea de operativitate a tuturor unităţilor militare, iar ministrul apărării Sergei Shoigu a discutat cu toţi liderii militari, din Centrul de comandă, pentru a verifica pregătirea de luptă, a transmis, pe 6 aprilie, instituţia militară, conform Profimedia.

Sursă foto: Profimedia

Este al doilea semnal al pregătirii pentru conflict transmis de armata rusă, după ce în ultima săptămână a masat mai multe trupe la graniţa cu Ucraina, ridicând serioase semne de îngrijorare privind un conflict în regiune.

Armata rusă a masat, în ultima săptămână, în jur de 30 de grupuri de luptă la graniţa estică şi sudică a Ucrainei, conform şefului ucrainean al Apărării, generalul Ruslan Khomchak, fără explicaţii sau anunţarea unor exerciţii militare.

Comandamentul european al armatei Statelor Unite a ridicat, la finalul lunii trecute, starea de alertă de la „posibilă criză” la „criză iminentă” – cel mai mare nivel, ca răspuns la masarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a arătat NYT.

Singura explicaţie venită de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost că „Rusia poate deplasa forţele militare cum doreşte pe teritoriul propriu”.

La rândul său, Ucraina a consolidat linia de contact din regiunea Donbas şi a alertat mai multe unităţi militare.

Imediat, comunitatea internaţională a reacţionat şi NATO, Statele Unite şi mai multe ţări din Europa au asigurat Ucraina de sprijin.