28 martie 2022

După ce a mărit bugetul apărării, Germania iese la cumpărături. Olaf Scholz a confirmat că ţara va achiziţiona sisteme de apărare antirachetă. Israelul cel mai probabil furnizor cu "Arrow 3"

Gabriel Negreanu

Germania ia în considerare achiziţionarea unui sistem de apărare antirachetă pentru a se apăra împotriva unui potenţial atac din partea Rusiei, a declarat duminică seara cancelarul Olaf Scholz.

Sursă foto: Ministerul israelian al Apararii

"Aceasta este cu siguranţă una dintre problemele pe care le discutăm şi pe bună dreptate", a declarat el la postul public de televiziune ARD, întrebat dacă Germania ar putea cumpăra un sistem de apărare precum cel Iron Dome din Israel.

El nu a precizat ce tip de sistem are în vedere Berlinul.

Întrebat dacă Germania intenţionează să achiziţioneze un sistem de apărare antirachetă cu o rază de acţiune mai mare decât bateriile Patriot existente, Scholz a răspuns: "Trebuie să fim conştienţi de faptul că avem un vecin care este pregătit să folosească violenţa pentru a-şi impune interesele".

Ziarul Bild am Sonntag a relatat anterior că un scut antirachetă pentru întregul teritoriu al Germaniei a fost unul dintre subiectele discutate atunci când Scholz s-a întâlnit cu Eberhard Zorn, şeful apărării germane.

Mai exact, au vorbit despre o posibilă achiziţie a sistemului israelian "Arrow 3", a precizat ziarul.

Ministerul Apărării a refuzat să comenteze relatările din presă.

Andreas Schwarz, deputat al social-democraţilor lui Scholz a declarat pentru Bild am Sonntag că un astfel de sistem are sens.

"Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva ameninţării din partea Rusiei. Pentru aceasta, avem nevoie rapid de un scut antirachetă la nivelul întregii Germanii", a declarat el pentru ziar, adăugând: "Sistemul israelian Arrow 3 este o soluţie bună."

Ideea scutului din Israel a fost întărită şi de Marie-Agnes Strack-Zimmermann, şefa comisiei de apărare.

"Israelul produce un astfel de sistem şi are sens nu numai să analizăm diferite scenarii, ci şi să îl cumpărăm cât mai curând posibil", a declarat ea pentru televiziunea Welt.

Scholz a anunţat, la finalul lunii trecute că Germania îşi va creşte puternic cheltuielile pentru apărare la peste 2% din PIB.