27 mai 2023

După alertarea armatei, primele unităţi sârbeşti se deplasează spre graniţa cu Kosovo, unde poliţia a intervenit în forţă împotriva etnicilor sârbi. Militari din misiunea NATO KFOR au fost dislocaţi în zonă

Florin Jipa

Serbia a plasat armata în alertă şi a deplasat unităţi la graniţa cu Kosovo, după ce poliţia kosovară a luat cu asalt clădiri administrative din nordul provinciei

Sursă foto: Twitter

Primele unităţi ale armatei sârbe au fost văzute deplasându-se spre graniţa cu Kosovo în această dimineaţă, după ce preşedintele Aleksandar Vucic a alertat armata Serbiei, în urma ciocnirilor poliţiei kosovare cu etnicii sârbi din nordul provinciei.

Conflictul a izbucnit în nordul Kosovo, unde majoritari sunt etnici sârbi, iar poliţia a intrat cu forţa în mai multe clădiri administrative din regiunea Zvecan, pentru a instala primari albanezi, în condiţiile în care sârbii au boicotat alegerile.

Statele Unite, Marea Britanie şi ţări din UE au condamnat acţiunile în forţă ale guvernului din Kosovo, a transmis AFP.

De asemenea, ţările occidentale au cerut Serbiei să nu intervină militar.

România are 55 de militari dislocaţi în Kosovo, în cadrul misiunii de menţinere a păcii KFOR, conform MApN. Conform ultimelor rapoarte, militari italieni au fost dislocaţi în regiune pentru calmarea situaţiei.