19 septembrie 2022

Duce un război de peste 6 luni, dar Ucraina nu a renunţat la corvete pentru Marea Neagră. Corveta Hatman Ivan Mazepa prinde contur în şantierul din Turcia

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Compania turcă de construcţii navale STM a distribuit, pe 17 septembrie, imagini cu prima corveta ucraineană din clasa Ada, aflată la şantierul naval RMK Marine din Istanbul. În prezent, conform imaginilor, corpul navei a fost deja sudat, dar este încă prea devreme pentru a lansa corveta la apă.

Prima corvetă din clasa Ada pentru marina ucraineană a primit numele de F-211 Hatman Ivan Mazepa, printr-un decret semnat, pe 18 august 2022, de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, arată defence-ua.

Ministerul ucrainean al Apărării a semnat, în decembrie 2020, un contract cu firma turcească pentru două corvete din clasa Ada, dar războiul declanşat de Putin va întârzia livrarea acestora. Prima navă ar trebui lansată la apă în decembrie acest an, pentru a începe instalarea senzorilor, sistemelor de armament şi a celor de conducere a focului.