02 aprilie 2024

Dronele ucrainene au lovit ţinte aflate în regiunea Tatarstan, la 1.265 de km distanţă de Ucraina. Clădirea vizată a fost o fabrică în care se asamblau drone Shahed/ Geran

Andreea Soare

Publicaţia rusească RBC a scris în această dimineaţă că au fost înregistrate mai multe explozii în apropiere de fabricile din Tatarstan, regiune care se află în Rusia, la peste 1.200 de km distanţă de Ucraina, scrie Kyiv Post.

Sursă foto: X/ Nexta

Biroul de presă al liderului din Republica Tatarstan, Rustam Minnikanov, a transmis pe Telegram că „atacurile cu dronă au avut loc la fabricile din Ielabuga şi Nijnekamsk”. Potrivit declaraţiei, atacurile nu au provocat „pagube majore, iar activitatea în fabrici nu a fost afectată. Din păcate, în Ielabuga, au existat câţiva răniţi”.

 

Zona care a fost vizată de atacurile cu dronă găzduieşte fabrici de elemente chimice, mecanice, metalice şi despre una dintre ele se crede că ar fi folosită pentru asamblarea dronelor kamikaze Shahed/Geran. De asemenea, în Nijnekamsk se află şi rafinăria de petrol Taneko.

În august 2023, Washington Post scria că Rusia a creat o linie de producţie în Tatarstan pentru a produce până la 6.000 de drone de atac până în vara anului 2025. WP scria că producţia are loc în zona economică specială Ielabuga, aceeaşi locaţie care a fost vizată şi în atacul de pe 2 aprilie.

Tatarstan, una dintre cele mai dezvoltate regiuni  -  din punct de vedere economic -  din Rusia se află la 800 de km de Moscova.

Pe reţelele de socializare circulă informaţii potrivit cărora atacurile din Tatarstan au fost desfăşurate cu drone ucrainene UJ-22, care aparţin directoratului de informaţii militare ucrainene.

O sursă din structurile de informaţii ucrainene a declarat pentru Reuters că armata ucraineană s-a aflat în spatele atacului.