Dronele detronează domnia de un secol a mitralierelor şi a aruncătoarelor pe câmpul de luptă
Florin JipaCele mai grele arme ale infanteriei, cum ar fi aruncătoarele şi mitralierele, sunt învechite, susţine un strateg rus. El crede că dronele le vor înlocui, făcând unităţile de infanterie mai mici şi mai uşoare. Mitralierele uşoare sunt piesa centrală a echipelor de infanterie.

Grupa de infanterie de astăzi poartă de obicei mitraliere, un lansator automat de grenade, mortiere şi rachete antitanc. Cu toate acestea, totul, în afară de puştile de asalt, sunt pe cale să devină învechit din punct de vedere funcţional, deoarece unităţile mici de infanterie devin mai uşoare şi mai rapide, susţine un strateg militar rus.
Dronele FPV „vor înlocui toate armele de infanterie de grupă, toate armele antitanc şi vor prelua majoritatea sarcinilor artileriei", a argumentat Ruslan Pukhov, directorul think tank-ului Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, într-un eseu pentru ziarul de stat rus Rossiyskaya Gazeta.
Puhov crede că lupta va fi purtată de unităţi de dimensiunea unei echipe, inclusiv operatori de drone de atac FPV şi infanterie, susţinute de UAV-uri de recunoaştere şi bruiaje electronice.
„În consecinţă, cel mai important domeniu al afacerilor militare va fi, de asemenea, lupta împotriva dronelor FPV inamice", a avertizat el într-o reevaluare provocatoare a războiului terestru. „Ceea ce dronele nu pot atinge, cum ar fi ţintele adânci din spatele inamicului, va fi vizat de rachete ghidate cu rază lungă de acţiune.”
Ucraina şi Rusia şi-au format a patra categorie de forţe, cea a dronelor. Ucraina a comandat 4,5 milioane de drone FPV şi 30.000 cu rază lungă de acţiune pentru 2025. Rusia a înfiinţat regimente care operează doar drone. Pentru a evita bruierea, Rusia şi Ucraina folosesc drone cu inteligenţă artificiale sau comandate prin cablu.
Dronele tactice pot fi lansate şi operate de la kilometri în spatele liniei frontului, departe de vederea inamicului. În Ucraina, trupele nu mai manevrează prea mult în aer liber, mai ales în grupuri mari. În schimb, combatanţii rămân sub protecţia tranşeelor lor, în timp ce lansează mii de drone în fiecare zi pentru a patrula liniile frontului în căutarea ţintelor, iar ceea ce văd este vizat cu drone şi artilerie explozive.
„Timp de secole, focul în ţintele la vedere a fost baza distrugerii în luptă, iar bazele tacticii au fost construite în jurul asigurării eficienţei unui astfel de foc", a scris Puhov. „Acum nu este nevoie să vezi inamicul direct în faţa ta." „Teoretic pot fi văzute de la orice distanţă şi distruse cu aceeaşi precizie ridicată. Capacitatea de supravieţuire a platformelor dispersate îndepărtate pentru distrugere din poziţii închise şi a echipajelor lor este mult mai mare decât orice armă pentru efectuarea focului în linia de vedere."
Cu toate acestea, sunt voci care spun că mitralierele şi artileria încă mai are multe de arătat, dronele fiind vulnerabile la bruiaj şi sistemele antidrone.
Ucraina a raportat că a pierdut 10.000 de drone pe lună în 2023, în mare parte din cauza bruiajului rusesc. O mitralieră grea care trage mai mult de 100 de cartuşe pe minut, în schimb, face ca doi soldaţi să poată crea o zonă de ucidere la 2.000 de metri de poziţia lor. Puhov crede, de asemenea, că dronele şi alte arme cu foc indirect au făcut ca tancurile să fie învechite. „Toate misiunile de foc efectuate de un tanc în luptă pot fi acum atribuite unor mijloace mult mai ieftine, mai eficiente şi mai ascunse de distrugere de înaltă precizie din poziţii închise – de la drone FPV la obuze de artilerie ghidată şi sisteme tactice de rachete", a scris Pukhov, citând arme precum racheta tactică Spike a Israelului.
Dronele vor înlocui şi artileria, susţine Puhov. „Sunt deja capabile să opereze la întreaga rază a artileriei". Într-adevăr, dronele FPV controlate de cabluri de fibră optică – care nu pot fi bruiate electronic – au lovit ţinte la 20 km în spatele liniilor frontului, care istoric a fost o zonă acoperită de artilerie.
În teorie, acest lucru creează o forţă devastatoare. Un număr masiv de drone FPV ieftine pot inunda liniile frontului, iar armele cu rază mai lungă de acţiune, cum ar fi lansatoarele multiple de rachete, pot acoperi raza cuprinsă între 40 şi 500 de km în spatele frontului.
