01 noiembrie 2023

Dronele Bayraktar, mai puţin eficiente în războiul din Ucraina, în contextul întăririi puterii aeriene a Rusiei. Oficial militar ucrainean: Ultimul zbor pe care l-am monitorizat a durat 30 de minute

Andreea Soare

Dronele turceşti TB2 Bayraktar, care au înregistrat un succes militar copleşitor în primele luni ale invaziei ruseşti în Ucraina, par să aibă acum o eficienţă limitată, în contextul în care Rusia şi-a intensificat apărarea aeriană, scrie Defense News, în baza unor declaraţii ale unui oficial militar ucrainean.

Sursă foto: Mediafax

Colonelul Volodimir Valiuk, comandant al Directoratului Principal de Informaţii din Ucraina, susţine că, deşi dronele de toate mărimile şi tipurile continuă să joace un rol important în apărarea Ucrainei, au apărut, în ultimele luni, noi constrângeri tactice.

În primele săptămâni ale invaziei ruseşti, dronele Bayraktar au reuşit să loveacă cinci tancuri ruseşti, piese de artilerie, şase nave, două trenuri de logistică, două lansatoare de rachete, peste 20 de rachete sol-aer şi altele. Cu toate acestea, la finalul anului trecut şi anul acesta, dronele par să fi dispărut din imaginile video care vin de pe front, sugerând că folosirea acestora a devenit limitată în faţa apărării aeriene ruseşti ceva mai sofisticate.

„Despre dronele TB2, nu vreau să folosesc cuvântul nefolositor, însă este greu să mai găsim situaţii în care să le folosim”, a spus Valiuk. Pentru Defense News, acesta a declarat că există, cu siguranţă, situaţii în care mai pot fi folosite aceste drone, însă frecvenţa dislocării şi rolul lor s-au schimbat.

„Suntem extrem de recunoscători pentru TB2, însă la începutul războiului erau dislocate mai mult şi loveau mai mult”, a mai spus Valiuk. Acesta susţine că ultimul zbor al unei drone TB2 pe care el l-a monitorizat a durat 30 de minute, în condiţiile în care dronele stau în aer, potrivit producătorului, timp de peste 25 de ore. Acest lucru a fost cauzat de apărarea aeriană şi electronică a Rusiei, care şi-a îmbunătăţit calitatea în ultima perioadă.

Producătorul dronelor, compania Bayraktar, a transmis că războiul din Ucraina este „un mediu cu multe provocări” pentru acest tip de drone şi că, în prezent, acestea sunt folosite în special „pentru zborurile zilnice care urmăresc ţintele, lucru care poate fi la fel de valoros precum atacul”.

Şi România a anunţat, anul trecut, că vrea să cumpere 3 sisteme UAS TB2 a câte şase platforme cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Contractul este estimat  la suma de 300 de milioane de dolari, fără TVA şi a fost semnat în aprilie 2023.