18 martie 2023

Dronele americane nu se mai apropie de nordul Mării Negre

Florin Jipa

Drona Forţelor Aeriene ale SUA RQ-4B Global Hawk a zburat vineri deasupra României şi a Mării Negre cu indicativul “FORTE10”, dar traiectoria a fost mult la sud faţă de zborurile anterioare, arată OSINTdefender.

Sursă foto: OSINTdefender.

Dacă tot aşa vor continua şi celelalte misiuni, putem trage concluzia că Statele Unite vor respecta zona de restricţie aeriană impusă de Rusia, asupra spaţiului aerian internaţional din nordul Mării Negre, după declanşarea invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022.

Incidentul cu drona MQ-9 Reaper doborâtă marţi de două avioane de vânătoare ruseşti Su-27 a forţat Statele Unite să-şi revizuiască îndeplinirea misiunilor de supraveghere a Mării Negre.

Agenţiile de informaţii militare americane analizează dacă zborurile cu drone peste Marea Neagră oferă suficiente informaţii valoroase pentru a justifica riscul apariţiei mai multor incidente şi riscul unei intensificări a conflictului cu Rusia, a anunţat CNN.

Într-o anchetă NBC News se arată cum Marea Neagră este o zonă vulnerabilă a NATO, deoarece Strâmtoarea Bosfor se închide pentru navele militare în caz de conflict, iar cele trei ţări riverane aliate, România, Bulgaria şi Turcia, nu acţionează unitar, precum ţările de la Marea Baltică, Turcia a păstrat relaţii amicale cu Rusia după declanşarea războiului, în timp ce România şi Bulgaria au forţe navale prost dotate.

De 10 ani nu am reuşit să achiziţionăm corvete, de 20 de ani nu am reuşit să modernizăm fregatele cumpărate de la britanici şi de peste 25 de ani ţinem submarinul Delfinul neoperaţional. De un an de zile, de cînd a început războiul Rusiei în Ucraina, termenul de semnare a contractului pentru corvete a fost amânat de cel puţin trei ori.