Drone pentru armată construite în România
Florin JipaRomânia a cerut informaţii guvernului Israelian pentru achiziţia de drone, conform generalului (ret) Hagi Topolanski, vicepreşedintele ISTAR Division, UAV Business Unit Elbit.
Topolanski a prezentat, astăzi, un tur virtual al unei fabrici de UAS (Sisteme de supraveghere aeriana fara pilot) din Israel, şi a declarat că o astfel de linie ar putea fi construită în România, anul viitor, dacă cele două guverne (român şi israelian), vor decide cumpărarea de drone pentru armata română din Israel.
Elbit fabrică deja componente ale dronelor în România, la fabricile sale din Bacău. „Decizia de a deschide a treia linie de asamblare din afara Israelului vine natural în contextul în care MApN şi-a anunţat interesul pentru achizitia de UAS,” a mai precizat Topolanski.
Oficialul de la Elbit a punctat faptul că la începutul anului viitor s-ar putea semna documentele dintre România şi Israel, iar drona Hermes 450 este cea mai potrivită nevoilor armatei române.
Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova şi Romaero au semnat, în luna mai, un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale din România.
România are un program de achiziţie a 7 sisteme UAS
MApN a avut o tentativă de achiziţie în 2018, eşuată, când procedura de procurare a unor drone tactice a fost anulată în instanţă, după ce unele companii au semnalat nereguli.
În prezent, MApN are un singur program esenţial de înzestrare pentru dotarea structurilor de informaţiilor militare cu şapte sisteme UAS tactic-operative clasa a II-a. Astfel de sisteme pot avea între 150 şi 600 kg, pot zbura până la 5.500 de metri altitudine, având o rază de acţiune de 200 km.
Bugetul programului este de aproximativ 280 de milioane de euro.
Ţările din regiune se dotează cu drone
Dronele sunt folosite tot mai mult în conflictele din lumea întreagă. Dintre ţările din apropiere, Serbia a chiziţionat şase avioane fără pilot chinezeşti CH-92A, care pot executa misiuni de recunoaştere şi de atac, iar Ucraina a anunţat că intenţionează să cumpere drone turceşti Bayraktar.
Şi fiindcă ne place să ne comparăm cu Polonia, armata poloneză intenţionează să cumpere 12 avioane fără pilot cu rază medie în cadrul programului Gryf, câteva drone de luptă şi recunoaştere MALE în cadrul programului Zefir şi avioane fără pilot cu aterizare şi decolare verticale, cu rază mică, pentru marină, în cadrul programului Albatros.
Armata poloneză are deja drone FlyEye, folosite de forţele pentru operaţii speciale şi de unităţile de tancuri şi artilerie pentru misiuni de recunoaştere, conducerea focului şi căutare-salvare, dar şi drone sinucigaşe Warmate, cu capabilităţi de recunoaştere, dar şi de lovire foarte precisă. Ambele tipuri de drone au fost realizate de o firmă poloneză WB Group.
Elbit Systems, Avioane Craiova şi Romaero vor coopera în producţia de drone pentru Armată