05 octombrie 2023

Dronă turcească doborâtă în Siria de un avion american F-16. Pentagon: s-a apropiat la mai puţin de jumătate de kilometru de militarii americani

Florin Jipa

Un avion de luptă american F-16 a doborât o dronă turcească Anka-S deasupra Siriei, după ce a fost considerată o ameninţare pentru forţele americane din zonă, relatează Visegrád 24. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că drone turceşti au fost văzute efectuând lovituri aeriene în Hasakah, Siria, joi dimineaţă, la aproximativ 1 km de trupele americane. Câteva ore mai târziu, o dronă turcească s-a apropiat la mai puţin de o jumătate de kilometru de trupele americane şi a fost considerată o ameninţare, astfel că a fost doborâtă de avioane F-16, arată News.ro.

Drone turceşti au bombardat anterior poziţiile miliţiilor kurde SDF (Forţele Democrate Siriene), aliate ale SUA în lupta contra jihadiştilor din Siria. Resturile dronei au fost fotografiate în regiunea Al-Hasakah, din nordul Siriei.

Turcia a declarat miercuri că toate instalaţiile militante kurde din Siria şi Irak sunt ţinte valide, după ce a concluzionat că doi atacatori care au detonat o bombă în faţa clădirilor guvernamentale din Ankara weekendul trecut proveneau din Siria. În acelaşi timp, ministrul de Externe al Turciei a avertizat că oricine va susţine grupările kurde din Siria şi Irak va avea de suferit.

Forţele Democrate Siriene, forţa susţinută de SUA, dominată de YPG kurdă şi care a condus o campanie de ani de zile împotriva grupării Stat Islamic, a negat că atacatorii au trecut prin teritoriul pe care îl controlează, anunţă Reuters.

Cel puţin opt persoane au fost ucise joi în atacurile cu drone turceşti asupra zonei controlate de kurzi din nord-estul Siriei, au declarat un observator de război şi o sursă locală de securitate, în urma ameninţărilor Ankarei împotriva instalaţiilor militare kurde din Siria şi Irak.

Doi au fost ucişi într-un atac asupra unei maşini în apropierea unei facilităţi militare şi alţi şase au fost ucişi într-un atac ulterior asupra unui post militar din apropierea oraşului Amuda, a declarat sursa de securitate pentru Reuters.

Este pentru prima dată când SUA doboară un aparat aerian turcesc. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său turc, o convorbire despre care Ryder a spus că a fost "rodnică". Ministerul turc al Apărării a declarat, la rândul său, pe platforma socială X, că ministrul său Yasar Guler i-a spus lui Austin că "Turcia este pregătită pentru o luptă comună cu SUA împotriva Daesh", mai arată News.ro.