04 mai 2021

Două regiuni din Republica Democrată Congo, în stare de asediu pentru 30 de zile. Armata preia controlul regiunilor

Andreea Soare

Preşedinţia Republicii Democrate Congo a cerut, luni, armatei şi poliţiei să preia controlul autorităţilor civile în două regiuni din ţară în care a fost instituită starea de asediu, transmite France24.

Sursă foto: Profimedia

În regiunile Kivu de nord şi Ituri, unde îşi desfăşoară activitatea zeci de grupuri armate, iar civilii au fost supuşi unor masacre teribile, se instituie starea de asediu.

Potrivit Constituţiei din Congo, preşedintele poate institui stare de asediu sau de urgenţă „dacă anumite circumstanţe ameninţă independenţa sau integritatea teritoriului naţional sau dacă se întrerupe funcţionarea normală a instituţiilor”.

Într-o declaraţie de presă, preşedintele Republicii Democrate Congo, Felix Tshisekedi, a declarat că „a auzit plânsetele şi suferinţa oamenilor şi a simţit durerea mamelor, surorilor şi fiicelor care suferă în aceste provincii devastate”, citează France24.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a confirmat instituirea stării de asediu pentru 30 de zile, începând cu data de 6 mai.

„Pentru a răspunde situaţiei în timpul stării de asediu, conducerea provinciilor Ituri şi Kivu de nord şi a entităţilor acestor provincii va fi înlocuită de birouri ale forţelor armate ale Republicii Democrate Congo şi ale poliţiei naţionale”, a declarat acesta.