11 iunie 2021

Două distrugătoare, american şi britanic, şi o fregată olandeză intră în Marea Neagră

Florin Jipa

Trei nave din SUA, Marea Britanie şi Olanda intră în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia, anunţă forţele navale britanice şi americane.

Sursă foto: Royal Navy

Distrugătorul american USS Laboon (DDG-58), din clasa Arleigh Burke, urmează să intre în Marea Neagră, a anunţat Comandamentul Forţelor Navale Americane pentru Europa şi Africa.

Distrugătorul american va executa diferite tipuri de misiuni cu nave aliate şi partenere din regiune şi va asigura circulaţia liberă pe mare, se mai arată în anunţ.

În aceeaşi perioadă şi distrugătorul britanic Tipul 45, HMS Defender, va intra în Marea Neagră, după o oprire la Istanbul, a anunţat Marina Regală Britanică.

Nava va fi însoţită de fregata olandeză HNLMS Evertsen, ambele făcând parte din Gruparea Navală de Lovire condusă de portavionul HMS Queen Elizabeth ce a încheiat un exerciţiu în Marea Mediterană.

Chiar dacă portavionul britanic nu poate intra în Marea Neagră, din cauza Convenţiei de la Montreux, care stabileşte restricţii în ceea ce priveşte gabaritul şi numărul de nave militare pentru ţările neriverane, aeronavele F-35 de la bord pot asigura sprijinul aerian, în cazul în care navele vor fi şicanate de aeronave ruse.

HMS Defender este un distrugător cu principala misiune de apărare anti-aeriană a unei grupări de nave, având la bord sisteme de rachete Sea Viper.

În 2018, distrugătorul britanic HMS Duncan a fost şicanat de 17 aeronave ruseşti, arată UK Defence Journal.