12 septembrie 2019

Două avioane militare americane aproape de coliziunea cu doi paraşutişti, în Marea Britanie

Mircea Olteanu

Două avioane de vânătoare americane au fost aproape să intre în coliziune cu doi paraşutişti în apropiere de Cambridgeshire, Marea Britanie, în cursul unui incident petrecut pe 17 aprilie, relatează cotidianul The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Camera de filmat ataşată de casca unuia dintre paraşutiştii implicaţi în incident arată un avion F-15 zburând la mică distanţă sub ei, în timp ce aceştia se aflau în cădere, având o viteză de peste 190km/h.

Aflate sub controlul aerian al autorităţilor britanice responsabile în acest sens, cele două aeronave au fost redirecţionate în timpul zborului pe un alt traseu aerian pentru a evita un avion de realimentare.

Aflate iniţial sub controlul aerian al unităţii Foţelor Aeriene Regale (RAF) Coningsby, cu baza în Lincolnshire, avioanele au intrat, după schimbarea traiectoriei, în raza de control a unităţii RAF Lakenheath, cu baza în Suffolk.

Perioada de timp dintre pierderea conexiunii cu cea dintâi unitate şi reconectarea cu cea de-a doua unitate a fost principala cauză a incidentului, astfel încât cei doi piloţi nu au putut fi anunţaţi de pătrunderea în spaţiul aerian al centrului de paraşutism Chatteris.

Comisia britanică Airprox, responsabilă de monitorizarea şi raportarea situaţiilor de proximitate aeriană, adică incidente de apropiere periculoasă cu aeronave, a transmis că procedurile şi reglementările nu au fost respectate; astfel, deşi cei doi piloţi nu au fost informaţi cu privire la zborul paraşutiştilor, aceştia ar fi trebuit să evite zona respectivă sau să întrebe controlorii de trafic aerian.