03 septembrie 2024

Donarea unui sistem PATRIOT Ucrainei a fost votată în regim de urgenţă de Parlament

Florin Jipa

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege votat de Guvern, luni, privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cu 245 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi o abţinere. Tot luni, legea a primit şi votul Senatului. Acum, actul normativ este la Administraţia Prezidenţială pentru promulgare.

Sursă foto: X/GeoInsader

Este un record pentru sistemul legislativ al României ca un proiect de lege să treacă atât de repede de Parlament, după ce politicienii români au fost acuzaţi că tărăgănează donarea sistemului, trecând 70 de zile între decizia CSAT şi aprobarea Guvernului.

După promulgare, Guvernul va emite o hotărâre pentru donarea sistemului de rachete antiaeriene PATRIOT către Ucraina.

Totodată, după ce donează sistemul PATRIOT Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale va cumpăra o altă baterie de rachete sol-aer, din fonduri „externe nerambursabile”, se arată în proiectul de lege. MApN va plăti totuşi, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor.

Conform acestuia, „executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale.” În proiectul de lege, se arată că sursa fondurilor sunt „externe nerambursabile”, fără să se dea alte detalii.

Astfel, conform Notei de fundamentare a proiectului de lege, Ministerul Apărării Naţionale va mai plăti doar 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei.

Noul sistem PATRIOT achiziţionat va fi în aceeaşi configuraţie, 3+, suma fiind prevăzută în alin. 2, art. 1, al Legii 222/2017: „Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) se contractează până la 31 decembrie 2017, în configuraţia din primul contract de stat de tip LOA şi la preţul reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 910,10 milioane USD, inclusiv TVA, din valoarea totală estimată de circa 4,64 miliarde USD, inclusiv TVA.”

Presiunile pentru donarea sistemului PATRIOT au venit de la Administraţia Biden. În discursul său mult aşteptat de la summit, Joe Biden a fost destul de convingător în anunţarea unui ajutor „istoric” pentru Ucraina, mai precis transferul a patru sisteme Patriot şi a unui sistem SAMP/T. Cele patru sisteme Patriot sunt cele anunţate anterior de SUA, Germania, Ţările de Jos (care au strâns componentele sistemului alături de alte ţări) şi România, iar sistemul SAMP/T este cel anunţat de oficialii italieni.

Ministerul Apărării Naţionale nu a făcut publică sursa fondurilor „externe nerambursabile”, acestea pot veni de la SUA, mai ales că anul acesta este aşteptată o nouă mare achiziţie militară de 6,5 miliarde euro pentru 32 de avioane F-35.

Armata României a comandat în 2017 şapte sisteme PATRIOT în cel mai scump contract de achiziţii militare din istorie, de 4 miliarde de euro. Patru sisteme au venit deja, două au fost operaţionalizate şi al treilea urmează să fie operaţionalizat până la finalul anului.

Cele şapte sisteme PATRIOT au 28 lansatoare M903, fiecare putând transporta şi lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE.

România a lansat până acum două rachete. A achiziţionat odată cu sistemele PATRIOT şi 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) şi 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Între timp, a mai semnat un contract de 1 miliard de euro pentru a achiziţiona 200 rachete PAC-2.