10 iulie 2018

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îl îndeamnă pe Donald Trump să înceteze cu criticile şi să respecte aliaţii SUA

Mircea Olteanu

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat atitudinea preşedintelui american Donald Trump faţă de aliaţii europeni ai SUA, îndemnându-l pe acesta să respecte aliaţii ţării sale, informează postul CNBC.

"Dragă America, apreciază-ţi aliaţii, la urma urmei nu ai prea mulţi", a declarat marţi oficialul european, cu ocazia semnării unei declaraţii comune UE-NATO.

Tusk i-a mai transmis lui Trump că "este mereu bine de ştiut cine îţi este prietenul strategic şi cine este problema ta strategică".

Tusk a ripostat şi la criticile lui Trump pe tema cheltuielilor alocate de ţările UE pentru apărare, afirmând că europenii cheltuie în acest domeniu mai mult decât Rusia şi aproape la fel cât China.

Mai multe state NATO, în special Germania, au devenit ţinta criticilor preşedintelui american Donald Trump, care acuză aliaţii europeni că nu contribuie suficient la organizaţia de securitate.

Membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.