27 septembrie 2019

Donald Tusk îi dă replica lui Donald Trump: În vocabularul meu politic, globalismul şi solidaritatea înseamnă acelaşi lucru / Istoria arată cât de uşor este transformarea patriotismului în egoism

Mircea Olteanu

În ultimul său discurs la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în calitate de lider UE, Donald Tusk, preşedintelele în exerciţiu al Consiliului European, a avertizat în legătură cu transformarea patriotismului în egoism şi xenofobie, informează agenţia de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

"Istoria naţiunilor noastre arată cât de uşor este transformarea iubirii de patriei în ură faţă de vecini", a declarat liderul european.

"Ştiu că un cuvânt precum globalismul nu sună atractiv", a declarat Tusk, al cărui mandat în fruntea Consiliului European se va încheia 30 noiembrie 2019.

"În vocabularul meu politic, globalismul şi solidaritatea înseamnă acelaşi lucru", a completat liderul european, care a precizat că discursul său a fost "inspirat de cuvintele rostite aici, în urmă cu două zile, cuvinte ce sugerau un conflict imanent între patriotism şi globalism", aparent referindu-se la discursul preşedintelui SUA, Donald Trump.

"Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor", afirma Trump, într-un discurs rostit marţi la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în care a militat pentru state suverane puternice şi a criticat globalismul şi organizaţiile transnaţionale.

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European a mai avertizat că dacă potentaţii lumii nu respectă statul de drept, "vor rămâne în istorie nu ca lideri, ci ca lideri falşi".