20 august 2019

Donald Tusk critică atitudinea lui Boris Johnson privind Brexit

Mihai Draghici

Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a denunţat abordarea premierului britanic, Boris Johnson, în negocierile pe tema Brexit, acuzându-l că susţine introducerea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda.

"Garanţiile (din Acordul Brexit -n.red.) au rolul de a evita reinstituirea controalelor la frontiera irlandeză până când va fi găsită o soluţie alternativă. Cei care se opun garanţiilor fără a propune variante alternative susţin de fapt reinstituirea controalelor vamale, chiar dacă nu recunosc acest lucru", a transmis Donald Tusk prin Twitter.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.