04 iunie 2019

Donald Trump vrea un acord "fenomenal" cu Marea Britanie post-Brexit, dar are dispute dure cu lideri laburişti

Mihai Draghici

Preşedintele SUA Donald Trump a pledat la Londra pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a avut o întrevedere cu Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, dar liderul de la Casa Albă a avut divergenţe puternice cu lideri ai opoziţiei laburiste, pe fondul protestelor faţă de vizita sa.

Sursă foto: Mediafax

"Brexitul se va produce şi trebuie să se producă, întrucât poporul Marii Britanii este suveran", a declarat Donald Trump în cursul vizitei de stat la Londra.

"Vom avea un acord comercial fenomenal, sunt sigur de acest lucru", a subliniat liderul american, potrivit CNN, cu ocazia întrevederii cu premierul Theresa May, desfăşurată marţi, în a doua zi a vizitei în Marea Britanie. Luni, Donald Trump şi Prima doamnă a SUA, Melania Trump, au fost primiţi de regina Elizabeth, la Palatul Buckingham.

În cursul zilei de marţi, Donald Trump a avut şi o întrevedere cu Nigel Farage, liderul Partidului Brexit. "O întâlnire bună cu preşedintele Trump - el crede cu adevărat în Brexit şi îi place foarte mult vizita la Londra", a transmis Farage prin Twitter, potrivit Sky News.

În cursul vizitei de stat, la Londra au avut loc o serie de proteste faţă de prezenţa liderului de la Casa Albă. Primarul Londrei, Sadiq Khan, unul dintre liderii Partidului Laburist (opoziţie), a afirmat că oamenii au dreptul să protesteze. "Lumea articulează preocupările pe care le avem faţă de valorile pe care le preţuim", a spus Khan. Anterior, primarul Londrei afirmase că Donald Trump nu trebuie primit pe covor roşu şi îl catalogase "ameninţare globală" şi "simbol al forţelor de extremă-dreapta". Donald Trump l-a numit "ratat" pe Sadiq Khan, care a replicat că liderul SUA este ca un "copil".

Pe fondul controverselor, Donald Trump a anunţat public că a refuzat o întrevedere pe care i-ar fi cerut-o Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist britanic. "Corbyn este o forţă negativă, la fel ca şi primarul Londrei, Sadiq Khan", a acuzat Donald Trump.

Politicianul conservator Boris Johnson, care speră să devină premier britanic în contextul demisiei Theresei May, a refuzat o întâlnire cu Donald Trump, argumentând că programul nu îi permite.

În afară de Londra, proteste faţă de prezenţa liderului american au avut loc şi în Scoţia. "În privinţa protestelor, trebuie să vă spun că m-am întâlnit cu premierul, cu regina, cu familia regală şi erau mii de oameni pe străzi care se bucurau", a spus Trump, citat de Washington Post.