24 septembrie 2018

Donald Trump vrea să aibă "curând" o nouă întrevedere cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un

Mihai Draghici

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a declarat luni, cu ocazia reuniunii Adunării Generale ONU, că probabil se va întâlni din nou, "destul de curând", cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, informează site-ul agenţiei Associated Press.

La un an după ce Donald Trump ameninţa Coreea de Nord cu o intervenţie militară, preşedintele SUA a explicat: "Atunci era o lume diferită. Era o perioadă periculoasă. Acum, după un an, situaţia este mult diferită".

Donald Trump a subliniat că secretarul de Stat american, Mike Pompeo, face pregătiri pentru un nou summit SUA-Coreea de Nord care ar urma să aibă loc "destul de curând".

La rândul său, Kim Jong-Un vrea o nouă întrevedere cu Donald Trump, pentru accelerarea procesului denuclearizării, a transmis joi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In. Liderul de la Seul a făcut aceste declaraţii la revenirea în Coreea de Sud, după întâlnirea de trei zile pe care a avut-o cu Kim Jong-Un la Phenian. Liderul nord-coreean a promis că va permite accesul inspectorilor internaţionali pentru a verifica dezafectarea unui poligon de testare a rachetelor şi a unei baze de lansare. În plus, Kim Jong-Un s-a angajat să desfiinţeze un important complex atomic dacă şi Statele Unite vor adopta "măsuri corespunzătoare".

Donald Trump s-a declarat "foarte încântat" de propuneri, iar secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat că Washingtonul este "pregătit să continue imediat" dialogul cu Phenianul.