08 iulie 2019

Donald Trump transmite Iranului "să aibă grijă" după anunţul Teheranului privind extinderea programului său atomic

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Iranul "ar face bine să aibă grijă", la câteva ore după ce Teheranul a anunţat că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă de Acordul atomic cu marile puteri, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Tot duminică, Mike Pompeo, secretarul de Stat de la Washington, a ameninţat Iranul cu introducerea de noi sancţiuni şi o intensificare a izolării ţării.

Abbas Araghchi, ministrul adjunct de Externe de la Teheran, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Oficialul a precizat Iranul va începe să îmbogăţească uraniul la o concentraţie mai mare de 3,67% pentru a produce combustibilul necesar centralei atomice de la Bushehr.

În conformitate cu termeni Acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, în mod particular privind eliminarea sancţiunilor economice.