08 octombrie 2018

Donald Trump susţine că se înţelege bine cu adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat luni că are o "relaţie foarte bună" cu Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general al SUA şi responsabil de activitatea comisiei Robert Mueller, semnalând că nu intenţionează să îl demită, informează site-ul agenţiei Associated Press.

"Am o relaţie foarte bună" cu Rod Rosenstein, a declarat Donald Trump înainte de a se deplasa cu avionul alături de acesta la o conferinţă a Asociaţiei şefilor poliţiei din Statele Unite.

"Nu îl cunoşteam pe Rod, dar am început să îl cunosc. Aştept să zburăm împreună. Va fi foarte frumos", a subliniat preşedintele SUA.

Pe 24 septembrie, surse citate de presa de la Washington afirmau că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general al SUA şi responsabil de activitatea comisiei Robert Mueller, care anchetează ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial, îşi va prezenta demisia, pe fondul disensiunilor cu Donald Trump.

Cotidianul The New York Times a relatat că, anul trecut, Rod Rosenstein a evocat ideea înregistrării în secret a preşedintelui Donald Trump şi invocarea unui amendament al Constituţiei SUA pentru demiterea acestuia din cauza faptului că ar fi incapabil să îndeplinească atribuţiile funcţiei. Rod Rosenstein a negat informaţiile, afirmând că articolul este "lipsit de acurateţe şi incorect din punct de vedere factual".

Demisia sau destituirea lui Rod Rosenstein ar genera polemici ample la Washington, în contextul în care adjunctul procurorului general este responsabil de activitatea Comisiei Robert Mueller, care investighează ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusa colaborare secretă între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump.

Preşedintele SUA l-a criticat dur pe Jeff Sessions, procuror general şi secretar al Justiţiei, denunţând atitudinea acestuia faţă de imigraţie şi decizia de recuzare din ancheta privind ingerinţele electorale ruse. "Nu am procuror general, este foarte trist", a declarat Donald Trump.