03 ianuarie 2019

Donald Trump susţine că l-a demis pe Mattis şi a criticat performanţele fostului secretar al Apărării

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump susţine că l-a demis pe Jim Mattis din funcţia de secretar al Apărării şi a criticat performanţele fostului oficial, deşi în urmă cu câteva zile afirmase că acesta se "retrage, cu distincţie" şi l-a lăudat pentru "progresele extraordinare" realizate de acesta.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele SUA a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unei şedinţe a liderilor Administraţiei SUA, relatează publicaţia The Military Times.

"Ce a făcut pentru mine? Cum s-a descurcat în Afganistan? Nu prea bine", a declarat Trump.

"Nu sunt foarte fericit în legătură cu ceea ce a făcut în Afganistan. Şi nu ar trebui. Îi doresc toate cele bune (...) Aşa cum ştiţi, preşedintele (Barack) Obama l-a demis, şi esenţialmente asta am făcut şi eu. Vreau rezultate", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Trump a anunţat pe 21 decembrie că Jim Mattis va părăsi Administraţia SUA, la o zi după decizia surprinzătoare a liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria.

În scrisoarea de demisie, Mattis şi-a exprimat opoziţia faţă modul în care Trump a tratat statele aliate cu SUA.

"Pentru că aveţi dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privinţe şi pe alte teme, cred că este corect să demisionez", a afirmat Mattis în scrisoare trimisă preşedintelui Trump.

Patrick Shanahan, adjunctul secretarului Apărării, asigură interimatul la Pentagon, începând de la 1 ianuarie.