03 august 2019

Donald Trump susţine că doreşte un nou acord cu Rusia privind armele nucleare, care ar trebui să includă şi China

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, după retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), că doreşte un nou acord nuclear cu Rusia, care ar trebui să includă şi China, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Liderul de la Casa Albă a transmis că a discutat ideea şi cu oficiali din cele două ţări, iar aceştia au fost "foarte, foarte entuziasmaţi".

Declaraţiile preşedintelui american vin la scurt timp după ce SUA s-au retras Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului în ultimii ani.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Întrebat în legătură cu modul în care Administraţia SUA va evita o cursă a înarmării cu arme nucleare după anularea Tratatului INF, Trump a declarat că oficialii americani discută cu cei din Rusia "în legătură cu un pact nuclear, astfel încât ei renunţă la unele, noi renunţăm la unele".

"În mod cert la un moment dat trebuie să includem China", a adăugat liderul SUA.

Trump a mai afirmat că un astfel de tratat va fi "un lucru grozav pentru lume" şi a subliniat că este convins că se va ajunge la un acord de acest fel.