17 iulie 2018

Donald Trump susţine că are mare încredere în serviciile secrete americane, deşi a arătat altceva în timpul summitului SUA - Rusia

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a insistat că are "mare încredere" în serviciile secrete americane, după ce în cursul unei conferinţe de presă la Helsinki, alături de omologul său rus,Vladimir Putin, a părut să pună la îndoială concluzia agenţiilor de informaţii din SUA privind ingerinţele Moscovei.

Sursă foto: Mediafax

"Aşa cum am spus astăzi şi de multe ori înainte, ‘am MARE încredere în oamenii MEI din serviciile de informaţii’", a afirmat Trump într-un mesaj postat luni seară pe Twitter, la câteva ore după summitul de la Helsinki, relatează agenţia de ştiri Reuters.

"Totuşi, de asemenea, trebui să recunosc că pentru a construi un viitor mai bune, nu ne putem concentra în mode exclusiv pe trecut - suntem cele mai mari două puteri nucleare din lume, trebuie să ne înţelegem", a continuat liderul de la Casa Albă.

În conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin, după summitul de la Helsinki, Donald Trump a declarat că nu este convins că Moscova ar fi încercat să influenţeze scrutinul prezidenţial din SUA, deşi serviciile secrete americane au indicat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA.

"Ei cred că a fost Rusia (...) preşedintele Putin tocmai a spus că nu a fost Rusia. Nu văd niciun motiv pentru care ar fi (Rusia)", a declarat Trump, după ce Vladimir Putin a reiterat că Moscova nu a intervenit în scrutinul prezidenţial din SUA.

Atât democraţii, cât şi republicanii, l-au criticat pe Trump, afirmând că a preşedintele SUA a apărut slab în faţa liderului de la Kremlin.

Dan Coats, directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii, care a fost nominalizat de Trump, a reiterat că agenţiile de informaţii au fost foarte clare în evaluările privind ingerinţele ruse în 2016 şi în încercările tot mai intense ale Moscovei de a submina democraţia din Statele Unite.