22 august 2019

Donald Trump susţine că afirmaţiile premierului danez Mette Frederiksen despre propunerea sa privind vânzarea Groenlandei au fost "dezagreabile"

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a catalogat drept "dezagreabile" şi jignitoare la adresa SUA afirmaţiile premierului danez Mette Frederiksen pe tema vânzării Groenlandei, care a refuzat categoric ideea, lucru care a provocat amânarea vizitei liderului SUA la Copenhaga, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

O serie de politicieni danezi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, premierul Mette Frederiksen afirmând că ideea referitoare la eventuala vânzare a insulei Groenlanda este una "absurdă".

"Am considerat că afirmaţia premierului că este o idee absurdă a fost dezagreabilă", a afirmat, miercuri, liderul de la Casa Albă.

"Am considerat că este o afirmaţie nepotrivită. Tot ceea ce trebuia să facă era să spună nu, nu ne-ar interesa", a explicat Trump.

"Nu vorbeşte cu mine. Vorbeşte cu Statele Unite ale Americii. Nu vorbeşti cu Statele Unite în acest fel, cel puţin nu în mandatul meu", a subliniat preşedintele american.

Anterior, în cursul zilei de miercuri, Frederiksen a reiterat că Groenlanda nu este de vânzarea şi şi-a exprimat regretul în legătură cu amânarea bruscă a vizitei preşedintelui Donald Trump. Premierul danez a precizat că invitaţia adresată preşedintelui Trump rămâne valabilă.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei l-a invitat pe Donald Trump să efectueze o vizită de stat la Copenhaga, programată pentru data de 2 septembrie, însă, cu mai puţin de două saptamâni înainte de vizită, preşedintele american a anunţat pe Twitter că va amâna întrevederea cu premierul danez Mette Frederiksen, după ce şefa Guvernului danez a respins categoric ideea vânzării Groenlandei.