15 august 2019

Donald Trump sugerează "o întrevedere personală" cu preşedintele Chinei pentru a discuta despre criza din Hong Kong

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a sugerat organizarea unei întrevederi personale cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong, informează postul BBC News.

Liderul de la Casa Albă s-a declarat încrezător că Xi Jinping va soluţiona "rapid şi într-un mod uman" situaţia din Hong Kong, care de mai multe luni este scena unor ample proteste, provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Trump a mai afirmat că Xi "este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său".

"Îl cunosc foarte bine pe preşedintele Xi al Chinei. Este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său. De asemenea, este un om bun într-o «afacere dificilă» Nu am nicio îndoială că dacă preşedintele Xi vrea să rezolve rapid şi uman problema Hong Kong, o poate face. Întrevedere personală?", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de Trump.

Într-un alt mesaj, postat tot miercuri seară, preşedintele american a indicat că felul în care regimul de la Beijing gestionează situaţia din Hong Kong are impact şi asupra negocierilor pe tema unui acord comercial între SUA şi China.

"Desigur, China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!", afirmă liderul american.