23 noiembrie 2018

Donald Trump sugerează că ar putea merge în Afganistan în prima sa vizită într-o zonă de război în calitate de comandat suprem

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lăsat de înţeles că pregăteşte o călătorie în Afganistan, urmând ca aceasta să fie prima sa vizită în calitate de comandant suprem al forţelor armate americane într-un teatru de război, informează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

În cursul unui apel video cu trupele americane din Afganistan, cu ocazia Zilei Recunoştinţei, Trump i-a spus unui general că se vor întâlni la întoarcerea acestuia în SUA, "ori poate ne vom vedem acolo".

Preşedintele a fost întrebat joi de un reporter dacă plănuieşte să efectueze o vizită în Afganistan sau Orientul Mijlociu.

"Da, însă nu vă pot spune", a declarat Trump.

Detaliile despre vizitele preşedinţilor americani în zone de război sunt în general secrete din motive de securitate.

Trump a fost criticat pentru faptul că la aproape doi ani de la alegerea sa nu a efectuat încă nicio vizită într-un zonă de război unde sunt prezente trupe americane.

Aproximativ 14.000 de militari americani sunt staţionaţi în Afganistan, având rolul de a antrena şi sprijini forţele de securitate afgane, dar efectuează şi operaţiuni antiteroriste împotriva militanţilor reţelelor extremiste al-Qaida şi Stat Islamic.

În primii doi ani ai primului său mandat, predecesorul lui Trump la Casa Albă, Barack Obama, a efectuat două vizite în Afganistan şi una în Irak, în timp ce preşedintele George W. Bush a călătorit de două ori în Afganistan şi de patru ori în Irak în cursul celor două mandate ale sale.