18 septembrie 2018

Donald Trump: Statele Unite analizează posibilitatea unei prezenţe militare permanente în Polonia

Mihai Draghici

Statele Unite analizează posibilitatea menţinerii unei prezenţe militare permanente în Polonia, a declarat marţi seară preşedintele SUA, Donald Trump, în contextul întrevederii cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Polonia a cerut în mod repetat prezenţă militară americană cu statut permanent, de teama unui atac al Rusiei, manifestând disponibilitatea de a oferi două miliarde de dolari pentru o astfel de bază. În Polonia sunt prezenţi militari americani, în cadrul misiunii NATO, dar efectivele sunt în sistem de rotaţie.

Rusia a exprimat preocupare în legătură cu solicitările Poloniei, avertizând că extinderea NATO subminează stabilitatea Europei.

Donald Trump s-a întâlnit marţi după-amiază, la Casa Albă, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

"Polonia vrea să facă o contribuţie majoră pentru Statele Unite, cu obiectivul de a exista o prezenţă militară americană în Polonia; în mod clar, vom discuta despre acest lucru", a declarat Donald Trump, citat de agenţia Reuters.

"Analizăm foarte serios această posibilitate; ştiu că Poloniei îi place foarte mult această idee, este un lucru pe care, da, îl luăm în considerare", a precizat Donald Trump.

"Sunt încântat să spun că alianţa dintre naţiunile noastre nu a fost niciodată mai puternică. În discuţiile pe care le-am avut în această după-amiază, preşedintele Duda şi eu am convenit să consolidăm relaţiile robuste în materie de apărare. Vom intensifica acţiunile de cooperare militară, schimbul de informaţii, apărarea antirachetă, schimburile de tehnologie şi misiunile de instruire militară", a spus Donald Trump.