19 iunie 2019

Donald Trump spune că Statele Unite sunt „foarte pregătite” în legătură cu Iranul

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat marţi că ţara sa este foarte pregătită în ceea ce priveşte Iranul, pe fondul tensiunilor în creştere dintre cele două state, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Situaţia dintre Washington şi Teheran este extrem de tensionată în ultima perioadă după o serie de atacuri asupra unor petroliere în Golful Oman, despre care Statele Unite susţin că au fost organizate de Teheran, dar şi după ce Iranul a anunţat creşterea stocurilor de uraniu îmbogăţit peste limitele impuse de Acordul nuclear.

„Suntem foarte pregătiţi pentru Iran. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump reporterilor acreditaţi la Casa Albă.

Declaraţia preşedintelui american vine după ce, luni, Statele Unite au anunţat că vor trimite 1.000 de noi militari în Orientul Mijlociu.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate şi din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.