12 iunie 2018

Donald Trump speră că SUA vor relua relaţiile diplomatice cu Administraţia din Coreea de Nord

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a exprimat speranţa că relaţiile diplomatice cu Administraţia din Coreea de Nord vor putea fi reluate la un moment dat.

"Sper că vom putea relua relaţiile diplomatice, sper că foarte curând, dar trebuie să facem lucrurile cum trebuie", a afirmat Donald Trump.

Întrebat dacă a discutat cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, despre consecinţele militare ale neaplicării acordului privind denuclearizarea, Donald Trump a subliniat că nu vrea să lanseze ameninţări după această întâlnire încununată de succes.

Donald Trump a subliniat că procesul îmbunătăţirii relaţiilor cu Phenianul va începe săptămâna viitoare, la nivel ministerial.

Referindu-se la relaţiile cu aliaţii tradiţionali din cadrul G7, Donald Trump a subliniat că nu va mai tolera ca unele ţări să profite de relaţiile comerciale cu Statele Unite, pledând pentru încetarea "practicilor incorecte". Liderul de la Casa Albă a insistat că, în pofida disensiunilor, se înţelege foarte bine cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şi cu liderii ţărilor din Uniunea Europeană.

Întrebat ce asigurări a primit din partea lui Kim Jong-Un că va respecta angajamentele asumate, Donald Trump a răspuns: "Se poate asigura cineva de ceva în general?! Pot da asigurări că Administraţia de la Phenian vrea să ajungă la un acord. Simt puternic, din instinct, că vor un acord; acest lucru este bun şi pentru China, deoarece nu cred că este bucuroasă să existe arme nucleare în apropiere. Deci, dialogul continuă şi sper că vom ajunge la un acord foarte curând", a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a insistat că aşteaptă îmbunătăţiri semnificative în materie de drepturile omului înainte de eliminarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.