27 martie 2019

Donald Trump somează Rusia să retragă trupele din Venezuela / Mike Pence: Transferul militarilor ruşi este o "provocare"

Mihai Draghici

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat, miercuri, Rusia să retragă trupele din Venezuela, avertizând că menţine "toate opţiunile" pentru a obţine acest lucru.

"Rusia trebuie să plece", a declarat Donald Trump cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Întrebat de jurnalişti cum ar putea obţine obiectivul retragerii trupelor ruse din Venezuela, Donald Trump a răspuns: "Vom vedea. Toate opţiunile sunt deschise".

Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite, a cerut miercuri Rusiei să nu mai ofere susţinere Administraţiei Nicolas Maduro, catalogând drept "provocare" transferul de militari ruşi în Venezuela.

"Statele Unite consideră sosirea avioanelor ruse în Venezuela drept o provocare care nu era necesară", a declarat miercuri Mike Pence, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

"Cerem Rusiei să înceteze total susţinerea acordată regimului Maduro, să fie alături de Juan Guaido şi alături de naţiunile din această emisferă şi din lume până la restabilirea libertăţii", a subliniat Mike Pence, citat de agenţia de presă Reuters.

Două avioane militare ruse au aterizat sâmbătă în Venezuela, transportând trupe şi echipamente. Conform unor surse, în Venezuela au fost trimişi aproximativ 100 de militari ruşi.