14 ianuarie 2019

Donald Trump şi Recep Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în Siria

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat luni seară, prin telefon, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre crearea unei zone de securitate în Siria, a anunţat Preşedinţia Turciei.

Cei doi preşedinţi "au discutat despre ideea creării unei zone de securitate liberă de grupuri teroriste în nordul Siriei", a transmis Preşedinţia Turciei, citată de postul tv Al-Arabiya.

Donald Trump şi Recep Erdogan au evidenţiat importanţa aplicării planului de securitate în oraşul sirian de frontieră Manbij.

Casa Albă a confirmat, potrivit agenţiei de presă Reuters, că Donald Trump a discutat luni cu Recep Erdogan despre "cooperarea în curs" din Siria. Donald Trump a exprimat disponibilitatea de a colabora pentru reducerea preocupărilor Turciei privind situaţia de securitate din nord-estul Siriei, subliniind însă că Administraţia de la Ankara nu trebuie să trateze greşit grupurile insurgente kurde ori altele "cu care Statele Unite au cooperat pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic", a transmis Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Anterior, Donald Trump a avertizat Turcia cu "distrugerea economică" dacă va ataca grupuri insurgente kurde din Siria în contextul retragerii trupelor americane din această ţară.

"Nu ajunge nimeni nicăieri dacă ameninţă Turcie din punct de vedere economic", a reacţionat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.