15 septembrie 2019

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu au discutat despre un posibil tratat de apărare între Statele Unite şi Israel

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au avut sâmbătă o convorbire telefonică despre un posibil tratat de apărare reciprocă între cele două ţări, potrivit agenţiei DPA.

Sursă foto: Mediafax

Discuţia dintre cei doi lideri are loc cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare de marţi din Israel, în care Netanyahu vizează să obţină o nouă victorie care să îi asigure în continuare funcţia de prim-ministru.

Premierul israelian a făcut referire în repetate rânduri la relaţia bună cu Statele Unite în cadrul campaniei sale electorale, iar Donald Trump l-a asigurat pe Netanyahu de sprijinul său.

Trump a mai spus că un tratat de apărare reciprocă va întări „alianţa extraordinară” dintre Israel şi Statele Unite.

„Aştept să continuăm aceste discuţii după alegerile din Israel, când ne vom întâlni la ONU la sfârşitul lunii”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Netanyahu a susţinut importanţa unui tratat de apărare care să prevadă că Statele Unite vor oferi ajutor Israelului în cazul în care acesta din urmă este atacat. El i-a mulţumit pe Twitter preşedintelui american şi a spus că „Statul Israel nu a avut niciodată un prieten atât de bun la Casa Albă”.

Israelienii merg marţi la urne în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, convocate după ce Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare.