11 octombrie 2019

Donald Trump şi-a exprimat speranţa că va reuşi să medieze conflictul dintre Turcia şi kurzii din nordul Siriei

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a exprimat speranţa, joi, că va putea să medieze conflictul dintre Turcia şi kurzii din nordul Siriei, adăugând că ar putea impune sancţiuni împotriva Ankarei dacă forţele turce încalcă anumite limite în cursul campaniei militare, informează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

"Sper să putem media", le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă. "Posibil să facem ceva foarte dur în ceea ce priveşte sancţiunile şi alte lucruri", a completat liderul american.

Trump nu a oferit detalii posibilele sancţiuni la adresa Ankarei, însă un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat de la Washington a explicat că Administraţia SUA nu va tolera atacuri fără discriminare asupra civililor şi acţiuni de purificare etnică în zonele kurde.

Oficialul a precizat că Departamentul de Stat a primit sarcina de la preşedinte să încerce să negocieze un armistiţiu între cele două părţi beligerante.

Nu este clar de ce Statele Unite au aşteptat până după lansarea ofensivei turce pentru a încerca să medieze conflictul.

Oficialul american a admis că, în discuţiile anterioare, Turcia a respins eforturile Washingtonului de găsi un compromis, insistând în schimb asupra planurilor sale "maximale", care includeau atacarea forţele kurde.

Anterior, într-un mesaj pe Twitter, Trump a afirmat: "Avem una dintre trei opţiuni: Trimitem mii de oameni şi câştigăm militar, lovim Turcia foarte dur din punct de vedere financiar şi cu sancţiuni sau mediem un acord între Turcia şi kurzi!"

Criticii preşedintelui Trump afirmă că liderul SUA a facilitat ofensiva turcă în nord-estul Siriei prin retragerea bruscă a trupelor americane aflate în apropierea frontierei Siriei cu Turcia.