24 februarie 2019

Donald Trump se lasă înduplecat să menţină forţe militare în Siria

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Recent, un grup bipartizan al Congresului SUA, condus de senatorul democrat Lindsey Graham, a depus eforturi pentru a-l convinge pe preşedintele Donald Trump să revină asupra retragerii totale a forţelor americane din Siria şi să aprobe rămânerea unui contingent redus de militari ai Pentagonului în nord-estul Siriei şi în sudul ţării, al-Tanf. Pe de altă parte, în culisele Conferinţei de securitate de la München, delegaţii Congresului american au primit mesaje de la oficiali europeni importanţi că ţările lor nu vor rămâne angajate în Siria mult timp după retragerea militarilor americani.

Vineri, 22 februarie, la scurt timp după o discuţie telefonică purtată de Donald Trump cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, Casa Albă a făcut cunoscută decizia preşedintelui american: „O forţă redusă de circa 200 de militari va rămâne în Siria pentru o perioadă de timp”. După această declaraţie seacă, secretara de presă a Casei Albe, Sarah Sanders, a adăugat că preşedinţii american şi turc au căzut de acord să „continue coordonarea privind crearea unei posibile zone sigure” în Siria.

Senatorul L. Graham l-a felicitat pe preşedintele Trump, pentru că a „ascultat sfaturi militare solide” şi a subliniat că „o zonă sigură în Siria, asigurată de forţe internaţionale, este cel mai bun mod de a atinge obiectivele noastre de securitate naţională de a continua să îngrădim Iranul asigurând înfrângerea durabilă a ISIS, protejând aliaţii kurzi şi securizând frontiera Turciei cu Siria”. El a adăugat că „acest lucru va asigura că ISIS nu va reveni iar Iranul nu va umple vidul care ar rămâne dacă ne retragem cu totul. Totodată, această soluţie va asigura că Turcia şi elementele din Forţele Siriene Democratice care ne-au ajutat să înfrângem ISIS nu vor intra în conflict între ele”.

Nu este clar încă dacă vor rămâne în Siria un total de 200 de militari americani, cum reiese din spusele laconice ale secretarei de presă, sau vor fi 200 în nord-est şi 200 la al-Tanf (potrivit Washington Post). Chiar declaraţiile purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Sean Robertson, sunt vagi în această privinţă.

Oricum, rolul operaţional al acestor forţe va fi de a continua consilierea Forţelor Siriene Democratice, inclusiv formaţiunile kurde pe care Turcia le consideră teroriste, de a asigura sprijin logistic şi cu intelligence, inclusiv supraveghere din satelit, plus angajarea de lovituri aeriene, dacă va fi cazul. La nivel strategic, rolul contingentului rămas va fi de a determina Marea Britanie şi Franţa să menţină forţele lor în Siria (probabil sub 1500 de militari), pentru a servi ca redută împotriva Iranului, Rusiei şi regimului lui Bashar al-Assad.

Cu siguranţă, detalii privind zona de siguranţă de la frontiera turco-siriană au fost discutate vineri (22 februarie) după-amiază, la Pentagon, şi cu ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, însoţit de şeful apărării al Turciei, generalul Yaşar Güller, primiţi la River Entrance cu onoruri cum nu au fost organizate de mult la Pentagon, inclusiv cu trei salve de tun După întrevederea cu secretarul interimar al apărării al SUA, Patrick Shanahan, H. Akar a declarat: „Am amintit partenerilor noştri că nu trebuie să rămână niciun vid de putere în cursul retragerii, sub niciun aspect”.