30 iunie 2018

Donald Trump reia criticile la adresa Germaniei şi a altor aliaţi NATO din Europa

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reluat tema contribuţiilor proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, afirmând că Germania şi alte state NATO din Europa trebuie să aloce sume mai mari pentru apărare, informează site-ul cotidianului The New York Times.

Preşedintele SUA a lansat aceste acuzaţii vineri, cu mai puţin de două săptămâni înainte de summitul NATO, programat să aibă loc între 11-12 iulie, la Bruxelles.

"Germania trebuie să plătească mai mulţi bani. Spania, Franţa. Nu este corect ce au făcut Statelor Unite", le-a spus Donald Trump reporterilor aflaţi la bordul avionului prezidenţial, Air Force One.

Luna trecută, Trump a afirmat că trebuie abordată problema ţărilor membre NATO care nu contribuie deplin la alianţă şi a acuzat Germania că nu depune suficiente eforturi.

Concomitent, cotidianul The Washington Post a relatat recent că Pentagonul analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staţionate în Germania, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat şocat de numărul mare de trupe americane aflate în această ţară.

În Germania sunt staţionaţi aproximativ 35.000 de militari americani, acesta este cel mai mare contigent de forţe SUA din Europa.